Uitleg houten lonten bij kaarsen.

Wat is een houtlont?

woodwickSinds enige jaren zijn houten lonten voor de kaarsen fabrikage in opkomst. Vooral in combinatie met sojawas worden deze houten lonten veel gebruikt. In vroegere tijden is hout ook al gebruikt als kaarsenlont. Toen werden geschikte takjes gedroogd en in een potje vet geduwd om een kaars te vormen. Tegenwoordig zijn de houten lonten precies op maat gesneden hele dunne reepjes hout. Hierdoor zijn de brandeigenschappen op alle momenten gelijk en goed stuurbaar door de keuze van het type hout, de houtdikte, de breedte van het lont en het aantal laagjes hout. De dunne houtjes worden in een metalen voetje geplaatst zodat ze goed blijven staan in een glazen pot. Als de lont geplaatst is wordt vervolgens de vloeibare was in de mal gegoten. Na het stollen wordt de pit op maat afgeknipt en heeft men een kaars met een houten lont.

Houten kaarsen lonten of houten kaarsenpitten worden de laatste jaren veel in Amerika gebruikt en worden daar woodwicks, wooden wicks of wood candle wicks genoemd. Onze bedrijfsnaam Candlewoods is daaraan ontleend.

Sommige houtsoorten geven een leuk knetterend geluid als deze gebruikt worden als lont. Vooral bij geurkaarsen met veel geurstof komt dit goed tot zijn recht. Het geluid van deze woodwick kaarsen lijkt een beetje op het geknetter van een houtvuurtje. Gelukkig zijn er ook houtsoorten die niet knetteren zodat er ook "stille" kaarsen met wooden wicks gemaakt kunnen worden. Candle woods kaarsen en geurkaarsen met houten lont zijn standaard van het knettererende type. Als er een stille wood wick is gebruikt, wordt dat duidelijk aangegeven. Ook een stille woodwick kaars heeft af en toe een moment dat deze ook wat knettert, vooral net na het aansteken.

Waarom een woodwick gebruiken?

Woodwicks worden veel gebruikt vanwege de mogelijkheid om de kaars zachtjes te laten knetteren. Dit haardvuur geluid geeft een extra dimensie aan de kaars. Een houtvuurgeur maakt het plaatje compleet. 

Een wooden wick geeft meer warmte af dan een katoenen lont waardoor geurkaarsen een grote diameter kunnen hebben.

Een houten lont staat altijd mooi rechtop. Zelfs als er een flinke laag was vloeibaar is geworden, blijft de woodwick keurig recht staan.

Candlewood candles kunnen beter tegen veel geurstof en kleurstof dan kaarsen met een katoenen lont. Een katoen lont verstopt sneller door deze stoffen waardoor de vlam te klein wordt.

Houten lonten hebben een natuurlijke uitstraling. Ze worden bovendien gemaakt van zachthout met FSC keurmerk.

Als een houtlont goed is afgestemd op de grootte van de kaars, de soort was en de kleur- geurstoffen brandt deze mooier dan een katoenen lont. Onze kaarsen met houten lont roeten dan ook helemaal niet en hebben een zeer constante vlamgrootte.

Niet goed geld terug

Het gebruik van houten lonten vereist veel kennis en geduld van een kaarsen ontwikkelaar. Als u slechte ervaringen heeft met de brandeigenschappen van kaarsen met een houten lont bij andere merken, dan ligt dat aan de verkeerde opbouw van de kaars en niet aan het feit dat het lont van hout is. Daar zijn wij zo zeker van dat als u niet tevreden bent over de eigenschappen van onze woodwick kaarsen, u deze kunt terugsturen en het aankoopbedrag terug krijgt. 

© 2015 - 2017 Candlewoods-Kaarsen-Geurkaarsen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel