Gebruiksaanwijzing bigfoot kaarsen met houtlont.
Bigfoot Kaars
De kaars die stevig staat
100% plantaardige was, houten lont, indien van toepassing door en door gekleurd en gegeurd. Zelfdovend als de kaars op is.
Handgemaakt in Nederland van veilige materialen.
Gebruiksaanwijzing bigfoot kaarsen met houten lont
Algemeen
Bigfoot kaarsen zijn echte blikvangers, zowel brandend als niet brandend. Een Bigfoot kaars is heel bijzonder omdat de kaars ondanks zijn grote diameter toch met 1 lont goed uitgehold wordt. Deze extra grote kaarsen staan zeer stabiel op hun grote voet (bigfoot) en branden zeer veilig zonder te roeten. De kaarsen kunnen niet omvallen en kunnen tegen tocht en luchtvlagen. Ze zijn bovendien gemaakt van 100% plantaardige was.
Eerste keer aansteken
Plaats de kaars op een hittebestendig bord waar eventueel gesmolten was in opgevangen wordt indien de kaars gaat lekken. De kaars is gemaakt om niet te lekken bij de aangegeven brandtijden maar dit is bij kaarsen nooit 100% gegarandeerd. Er loopt veel gesmolten was uit de kaars bij lekken. Steek de kaars bij voorkeur aan met een lange gasaansteker omdat het wat langer duurt om het houten lont aan te steken.
Om roeten te voorkomen
Vanaf de tweede keer branden is het nodig het lont in te korten voor het aansteken. Zie verder hieronder voor de juiste methode.
Om lekken te voorkomen
De kaars holt zich zelf uit. Er blijft een rand staan. Snijd deze nooit weg zoals bij andere kaarsen wel eens nodig is.
Brand de kaarsen maximaal 6 uur en minimaal 4 uur om de kaars mooi uit te hollen. Bij te kort branden ontstaat een tunnel en worden minder branduren gehaald.
Als de wand te dun wordt, wordt er een meer licht doorschijnende horizontale streep zichtbaar aan de buitenkant van de kaars, op het vloeistofniveau. Doof de kaars dan direct en wacht met opnieuw aansteken tot deze volledig is afgekoeld.
Zodra de metalen houder van het houten lont zichtbaar wordt dient de kaars gedoofd te worden en niet meer aangestoken te worden (De kaars is zelfdovend als deze op is, maar er kan dan al lekken optreden). Laat de aluminium sticker op de onderzijde dan ook zitten om de kans hierop te minimaliseren.
Aansteken vanaf de tweede keer
Steek de kaars bij voorkeur aan met een lange gasaansteker omdat het wat langer duurt om het houten lont aan te steken. Als de vlam net na het aansteken te klein blijft of als het lont te veel afgeknipt is, kunt u de kaars schuin houden zodat de gesmolten was naar de rand stroomt. Stop hiermee als de vlam groot genoeg is.
Lont inkorten. Om de kaars zo mooi mogelijk te laten branden, is het aangeraden het lont na elke keer branden in te korten. Dit pas nadat de kaars volledig is afgekoeld. Dit kunt u het beste als volgt doen:
- Met een nagelknipper (bij voorkeur een grote) knipt u het zwarte deel van de lont af totdat er circa een halve centimeter lont over blijft. Soms is het nodig meerdere keren te knippen daar het zwarte deel langer is naarmate men de kaars langer gebrand heeft. Bij donker gekleurde kaarsen kan het lont verdikt zijn door aangekoekte kleurstof. Schuif dan de nagelknipper zijdelings over het lont.
- Houd de kaars op zijn kop boven een prullenbak om losse lontdelen te verwijderen.
Blaas resterende lontdelen weg. Dit is belangrijk omdat deze mogelijk vlam kunnen vatten. - Gebruik bij het aansteken bij voorkeur een lange gasaansteker zodat u wat langer de vlam bij het lont kunt houden, waardoor deze beter op gang komt.
Veiligheid
De was is 100% plantaardig en zeer zuiver. De gebruikte kleurstoffen zijn geproduceerd in Duitsland en voldoen aan de RAL-GZ 041richtlijn voor kaarsen. De gebruikte geurstoffen zijn plantaardig of afkomstig van een Amerikaanse producent. Het houten lont is van duurzaam geteelde bomen (zacht hout) en bevat geen metalen.
Bigfoot kaarsen branden met een mooie vlam en geven veel licht maar ook warmte af. Het is dus nog belangrijker kinderen en huisdieren uit de buurt van deze kaarsen te houden. Ook mogen er geen brandbare materialen boven deze kaarsen aanwezig zijn als ze branden.
Tijdens het branden dienen de bigfoot kaarsen minimaal 10 cm uit elkaar te staan om te voorkomen dat een wand doorsmelt en de kaars gaat lekken.
De kaarsen zijn gemaakt om zeer veilig te branden maar zorg er voor dat er altijd iemand aanwezig is om de kaars te bewaken.
Voorkom dat brandbare materialen (zoals gordijnen) boven de kaars kunnen waaien.
Doof de kaars bij voorkeur met een kaarsendover. Uitblazen kan leiden tot spetters rondvliegend heet kaarsenvet. Nooit het lont uitknijpen zoals men dat weleens doet bij katoenen lont. Het hout bevat veel meer hitte.
De kaars is zelfdovend als deze bijna opgebrand is. De onderkant van de kaars wordt hierbij niet heter dan 56 graden Celcius. Dit is echter niet gegarandeerd. Zorg daarom voor een hitte bestendige ondergrond.
De kaarsen zijn lekvrij bij normaal gebruik. Een kaars is echter nooit 100% betrouwbaar wat dit betreft. Zorg dus voor een onderzetter die bij lekken, de vloeibare was opvangt.
Steek de kaars bij voorkeur aan met een lange gasaansteker. Het aansteken van het houten lont heeft wat meer tijd nodig waardoor aansteken met een lucifer of kleine aansteker kans op verbranding geeft.
Als de gegeurde bigfoot kaarsen branden, geven deze door het grote smeltoppervlak veel geur af. Indien men kortademig wordt, hoofdpijn krijgt of geïrriteerde ogen of slijmvliezen, dient men beter te ventileren of de kaars te doven.
Verplaats de kaars niet zolang deze niet volledig afgekoeld is. Gemorst heet kaarsenvet kan verbrandingen geven.
Geurafgifte
Als de gegeurde bigfoot kaarsen branden, geven deze door het grote smeltoppervlak veel geur af. Als de kaars niet brandt en koud is, is er praktisch geen geurafgifte. De kaars hoeft dus niet luchtdicht bewaard te worden en kan gewoon blijven staan als decoratie materiaal.