Gebruiksaanwijzing bijenwaskaarsen.
Inleiding
Bijenwaskaarsen zijn gemaakt van de duurste kaarsengrondstof en waren in vroegere tijden alleen betaalbaar voor de adel en de kerk. Bijenwaskaarsen hebben als enige kaarsen een zuiverende invloed op de lucht. De verbrandingsgassen hebben een negatieve lading en zorgen ervoor dat geurtjes en stofdeeltjes aan elkaar binden en naar de grond zakken. Bijenwas is wat stroperiger dan andere wassen en daardoor heeft het branden van bijenwaskaarsen wat meer aandacht nodig dan het branden van andere typen kaarsen. Bijenwaskaarsen zijn dat beetje extra aandacht zeker waard. Ze geven een zeer warm schijnsel met hun goudkleurige vlam en vullen de ruimte met een natuurlijke zoete honingachtige geur..
Aansteken
Het aansteken van bijenwaskaarsen duurt wat langer dan het aansteken van andere kaarsen omdat de was erg stroperig is als deze koud is. Aansteken met een lange gasaansteker heeft daarom de voorkeur.
Samen met geurkaarsen
Brandende bijenwaskaarsen zijn echte geurvreters, dit geldt zowel voor de vieze luchtjes als de lekkere geuren. Brand dus geen bijenwaskaarsen tegelijk met geurkaarsen.
Uitslag
Pure bijenwaskaarsen ontwikkelen enkele maanden na productie, een witte poederachtige uitslag. Dit is een eigenschap van pure bijenwas en wordt door kenners gewaardeerd. Het mechanisme hierachter is eigenlijk dezelde als bij het wit uitslaan van bruine chocolade. Bepaalde componenten van de bijenwas zweten naar het oppervlak bij het wat warmer worden van de kaars. Op het oppervlak stollen en kristalliseren deze componenten weer. Deze fijne kristallen geven een wittige kleur. Deze witte uitslag is met de vingers of een doek makkelijk te verwijderen. De uitslag komt na verloop van tijd echter weer terug.
Roeten
Bijenwaskaarsen met wat dikkere pit kunnen roeten als deze net aangestoken zijn. De reden is dat er te weinig gesmolten was is om de pit goed te kunnen voeden. Dit roeten duurt maar even en stopt als er wat meer vloeibare was aanwezig is. Als dit als hinderlijk wordt ervaren kan de pit tot 0,5 cm ingekort worden voordat de kaars aangestoken wordt.
Blok 12 en stomp 12
Bij bijenwaskaarsen waarbij een rand blijft staan (12 cm diameter) dient de pit altijd voor elke keer branden ingekort te worden tot 0,5 cm om roeten te voorkomen. Het beste brandt u deze kaarsen minimaal 6 uur achtereen om ervoor te zorgen dat er genoeg materiaal opsmelt. Bij korter branden kan een "tunnel" ontstaan. Een tunnel is een smeltgat van een veel kleinere diameter dan de kaars. De kaars brandt dan veel minder uren dan waarvoor deze is gemaakt.
Koolstofvlinder
Gedurende de eerste keren branden van onze bijenwaskaarsen kan een verdikking van het uiteinde van de pit optreden in de vorm van een schildje of vlindertje. Dit is een eigenschap van de (overigens zeer goede) pit. Dit beinvloedt het branden niet en het is niet nodig de pit in te korten. Na een aantal keren branden verdwijnt het vlindertje volledig. Als u het vlindertje storend vindt kunt u deze afknippen voordat u de kaars opnieuw aansteekt.
Indien er echt een klompje (kooltje) op de pit verschijnt, kunt u deze beter wel verwijderen als de kaars gestold is.
Doven
U kunt de bijenwaskaarsen uitblazen of doven met een kaarsendover van het beltype. Het naroken van bijenwaskaarsen duurt veel langer dan bij andere typen kaarsen. In feite is de "rook" geen rook, maar bijenwasdamp. Het nagloeien wordt veroorzaakt door de grove open structuur van bijenwaspitten. Deze structuur van de pit is noodzakelijk omdat bijenwas een dikke stroperige vloeistof vormt bij het opsmelten.
Als het nagloeien van de pit zolang duurt dat de helft van de pit al is verast kunt u beter de pit doven. Het risico bestaat dat de pit anders te ver wegsmeult en niet meer aan te steken is. Het doven van de na-gloeiende pit kunt u doen door bijvoorbeeld een sateprikker even in de vloeibare bijenwas te steken en deze met de bijenwas tegen het gloeiende deel van de pit aan te houden.
Lang branden
Bijenwaskaarsen komen het best tot zijn recht als u deze lang brandt. Een richtlijn is de kaars minimaal de helft van het aantal cm van de diameter in uren te branden.